Tech

Okosabb város, egyszerűbb élet

Az Okos városok - smart cities címmel rendezett workshopon az infokommunikációs technológiák által a mindennapokban bekövetkező forradalmi változásokra koncentrált.

Az Európai Bizottság Going Local 2011 kezdeményezése keretében lebonyolított rendezvény fő célja az volt, hogy az Európai Unió 2020-ig szóló növekedési programjának keretében meghirdetett Európai Digitális Menetrend tagállami tapasztalatairól folytassanak kétoldalú megbeszéléseket.

A rendezvényt Khalil Rouhana, a Digitális Menetrend magyarországi nagykövete nyitotta meg. Az okos városok kialakítását ösztönző szakpolitikai szempontokról a fejlesztési tárca főosztályvezetője tartott előadást, de beszámoltak okosváros-projektjeik tapasztalatairól önkormányzati szereplők is, segítve ezzel a jövőben elinduló városfejlesztések sikerét.

Olyan fejlesztések tehetnek “intelligensebbé” egy várost, amelyek például a városi infrastruktúrák (a közlekedés vagy az energia-, áram- és vízellátás) hatékonyságát növelik, vagy a városi életet teszik könnyebbé az infokommunikáció segítségével. Ilyenek lehetnek forgalom-optimalizálási rendszerek, a parkolóhely-menedzsmenthez szükséges eszközök, az energiahatékonyságot támogató smart building és home alkalmazások, vagy a gyalogos és közösségi közlekedést segítő navigációs rendszerek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik