Tech

A közösségi médiumokkal más lett volna szeptember 11-e?

Tíz év alapvetően nem tűnik olyan soknak, de az információtechnológia világában mintha évezredek teltek volna el.

2001. szeptember 11-én még három évre volt a Facebook és még vagy hét évre attól, hogy a kommunikáció világszinten is meghatározó színhelye legyen. De ha már itt tartunk, a YouTube csak 2005-ben, míg a Twitter 2006-ben kezdte meg működését.

Tíz éve nemhogy táblagépek és okostelefonok nem voltak, de a „buta” mobilok is épp, hogy elkezdtek terjedni – és egyikbe se volt még kamera beépítve.

Manapság már nehéz elképzelni egy olyan világot, ahol egy katasztrófa bekövetkezése után nem a digitális kommunikáció előbb felsorolt eszközeiről értesülünk – akár csak másodpercekkel az esemény után.

Mivel az utóbbi néhány év csapásai (legyen szó földrengésekről, pusztító hurrikánokról vagy sérült atomerőművekről) bizonyították, hogy mind a katasztrófák elhárításánál, mind az utánuk történő mentésnél és a túlélők utáni kutatásnál elengedhetetlen a valós idejű kommunikáció, jogosan adódik a kérdés, hogy mennyiben történtek volna másképp a szeptember 11-i események, ha már rendelkeztünk volna a manapság használatos technológiával?

Az amerikai kormány jobban és gyorsabban tudott volna reagálni a Twitteren és Facebookon megjelenő (és minden bizonnyal fénysebességgel terjedő) üzenetekre és képekre? Vagy épp a terroristák lettek volna képesek egy még kíméletlenebb támadást végrehajtani?

Neked mi a véleményed? Oszd meg velünk, hol máshol, mint…!

Ön is emlékszik rá, hogyan értesült tíz éve a terrortámadások híréről? Munkában volt? Iskolában? Telefonon hívták? Ossza meg velünk élményeit a Facebook-on!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik