Tech

Google keresésen át mérgeznek a kiberbűnözők

Legújabb trükk: a keresett képek forrásának átirányítása.

Már a Google képkereső motorját is kihasználják a kiberbűnözők. Ha az eredményeket böngésszük, és az egyik kép letöltésénél egy átirányítás ablak jelenik meg, akkor veszélynek tesszük ki gépünket, állítja az Internet Storm Center önkéntes csoport, mely a számítógépes bűnözés figyelésére specializálódott.

Főleg az figyelemreméltó, amikor az átirányítás során egy nemlétező Apple Security Center programot töltene meg a gép, mely azonnal azt állítja, tele van a gépünk kémprogramokkal, trójaiakkal és egyéb kártevőkkel.

Ha ilyenkor óvatlanul rákattintunk a hamis vírusirtó letöltésére, valóban kártevők töltődhetnek a gépünkre, illetve egy fizetős alkalmazást töltünk le a semmiért, rosszabb esetben mindkettőt egyszerre.

A Trend Mirco internetes biztonsági cég becslése alapján 2011 májusáig mintegy 113 millió felhasználót irányítottak át megtévesztően Google-keresés közben. Figyeljünk oda, mert a csalók most a képekre szálltak rá, ha valami gyanús ablakot nyit meg böngészőnk képkeresés közben, sose kattintsunk az átirányítás engedélyezésére!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik