Tech

Nincs több óvatlan lejáratás Facebookon

A Facebook átalakítja az adatvédelmi beállításokat. Augusztus 25-től egyszerűbben állíthatjuk be, ki láthassa az üzenőfalunkat és ki nem.

A Facebookot rengeteg kritika éri amiatt, hogy csak bonyolult almenük segítségével tilthatjuk le az arra nem jogosult ismerőseink előtt személyes adatainkat.

Sok felhasználó nem is ismeri a Facebookon megadható adatvédelmi lehetőségeket, így nem is használja azokat, jogtalanul kiszolgáltatva ezzel magát az oldalon. A Facebook ezen szeretne változtatni augusztus 25-től.

Az adatbeállítások módosításának pontos leírása a Facebook-blogon olvasható – írja a HVG.hu. Újdonság, hogy a naiv felhasználók számára is egyértelművé válik, hogy egy-egy üzenőfali bejegyzést el is rejthet az arra jogosulatlanok elől.

Sőt, ha valaki megoszt egy fotót vagy videót, az üzenetből eltávolítható lesz a feladó, így nem lehet visszaélni a tagginggel, hogy mások nevében publikáljanak például lejárató képeket.

Érdekesség, hogy a Facebook története során 2005-től 2010-ig az alapbeállítások a “majdnem minden privát beállítástól” a “jóformán minden nyilvános megközelítésig” jutottak. A rendszer maga nem védi a felhasználót, mindenkinek magának kell gondoskodni a saját biztonságáról. A biztonság elérése pedig egyszerűsödik a jövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik