Tech

Megfejtették az Intel alapítójának DNS-ét

A DNS-molekulát félvezetők segítségével dekódoló berendezés a félvezetők feltalálójának, Gordon Moore-nak genomját szekvenálta először.

Az új berendezés feltalálója – Jonathan Rothberg, az Ion Torrent Systems alapítója – egyike azoknak, akik azt tűzték ki célul, hogy 1000 dollárból elkészülhessen egy ember genomjának a meghatározása. Rothberg szerint 2013-ra elérhető ez a cél, mert készülékét gyors ütemben fejlesztik.

“Gordon Moore dolgozott ki minden apró részletet, amely a modern félvezetőket nekünk adta, ezért neki kellett az első személynek lennie, akinek genomját félvezetőn szekvenáltuk” – magyarázta.

A maga 49 ezer dolláros árával az új DNS-szekvenáló készülék olcsóbb, mint számos versenytársa. Valódi ígérete azonban az alkalmazott új technológiában rejlik, mert gyorsabban fejleszthető, mint a hagyományos technológián alapuló vetélytársai. A gyártók versengenek, hogy a DNS-szekvenálás árát levigyék az ezer dollár körüli árra, mert úgy vélik, hogy ezen az áron már akár az egyszerű orvosi vizsgálatok részévé válhat.

Moore genomjának meghatározása azonban azt is megmutatja, hogy mennyivel messzebbre jutott ez a technológia, mint az általa nyert adatok értelmezési lehetősége.

Az Intel-alapító genomjában van egy olyan genetikai változat, amely “56 százalékos esélyt ad a barna szemre”, egy másik “szokásos mennyiségű szeplőt” jósol, egy további pedig “némiképp nagyobb eshetőséget arra, hogy megérzi saját vizeletében a spárga szagát” – számolt be róla Rothberg és csoportja a Nature Genetics genetikai szakfolyóiratban augusztus elején. Találtak két olyan genetikai változatot is, amelyekről úgy tudják, hogy összefüggenek “a mentális visszamaradás nagyobb kockázatával” – ez a kockázat értelemszerűen Moore-nál sohasem vált valósággá.

Rothberg szerint is kevés olyan gén van, amelyek ismerete jelenleg  hasznos genetikai információt nyújt. Tíz-tizenöt évre teszi azt a távlatot, amikorra valóban megértjük az emberi genomot. Berendezését most egy csokornyi olyan génre szakosították, amelyek a rákos betegségekben aktívak.

Az Ion Torrent elnevezésű gépnek mindössze két órára van szüksége a DNS szekvenálásához, noha a minta előkészítése ennél tovább tart. Az idei európai halálos járványt okozó E. coli baktérium első két genomját a cég berendezésén szekvenálták. A legkorábbi DNS-szekvenálási módszer radioaktivitáson alapult, így különböztették meg a DNS-molekulát alkotó négy bázisegységet (A, C, G és T), majd később fluoreszcens módszerrel tették ugyanezt. Az új eszköz az első kereskedelmi rendszer, amely közvetlenül egy félvezető chipen fejti meg a DNS betűsorát, és amely feszültségváltozást mér fény helyett.

Mintegy 1,2 millió miniatűr üreget martak bele a chip felszínébe, és megtöltötték a meghatározandó DNS-darabokat tartalmazó “gyöngysorokkal”. Az üregek alján lévő detektor érzékeli az üregekben lévő oldat savasságát, amely minden egyes újabb DNS-szálnak a gyöngysorhoz való kapcsolódásakor megváltozik. A néhány másodperces ciklust addig ismétlik, amíg a DNS-lánc minden egyes bázisegységét azonosítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik