Tech

Így tudod kimenteni a telefonszámaidat a Facebook karmaiból

A napokban körbejárt a hír, hogy a Facebook kilopta a mobiljainkból a számokat - ez igaz is meg nem is.

Azzal senki nem vádolhatja meg a közösségi oldalt, hogy a saját és birtokunkban lévő adatokkal ne történnének váratlan fordulatok. Elég csak a legutóbbi fiaskóra gondolni, amiben a felhasználók tudta nélkül engedélyezte, hogy a rendszer a korábbi képek alapján felismerje az arcunkat.

A napokban az a hír terjedt az online világban, hogy a Facebook nemcsak kigyűjtötte a telefonkönyvünkből a számokat, de azokat gonosz pénzügyi céljai megvalósításához szeretné használni. Ez utóbbi semmiképp nem igaz – legalábbis egyelőre. Ahogy az előbb linkelt példa is mutatja, a Facebooknál nem számít meglepőnek egy-egy adatvédelmi beállítás önkényes módosítása.

Az eredeti cél – a Facebook bevallása szerint – az lett volna, hogy a felhasználók könnyebben tudják felvenni ismerőseikkel a kapcsolatot. Az nem teljesen világos, hogy miért nem elég a mobilban található telefonkönyv, de rendben, elhisszük.

Azok számára azonban, akik nem szeretnék, hogy anyu vagy apu telefonszáma bent legyen a rendszerben, létezik megoldás. Az első és legfontosabb lépés, hogy megszüntessük a telefonunk és a közösségi oldal közötti szinkronizálást. Ezt iPhone-ban a Facebook alkalmazásba belépve, az ismerősök menüpontnál a jobb felső sarokra kattintva lehet kikapcsolni, míg az Android felhasználók a főmenü Beállítások menüpontjában az Egyéb Beállításokat kell megtalálják, ahol a kapcsolatok szinkronizálásánál kell leállítani a Facebook tevékenységét.

Ezek után ezt a közösségi portál ezen oldalát kell meglátogatni az importált adatok törléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik