Tech

A világ leggyorsabb kamerája

Másodpercenként akár egymillió kép felvételére képes.

S míg valószínűleg kevés olyan ember van, aki nem szeret lassított felvételeket nézni, a Vision Research legújabb, Phantom v1610 névre keresztelt kamerája olyan sebességgel képes képkockák felvételére, amely meglepő módon normál tempóban egyáltalán nem nézne ki jól.

Egy három másodperces esemény ugyanis 3 millió kockát jelentene, amit akár csak 30 kép/másodperc sebességgel visszajátszva majdnem 28 órán keresztül nézhetnénk. Persze, ha volt türelmünk végignézni a világ leghosszabb YouTube videóját, akkor ezzel sem lesz gondunk.

Mégis mire jó ez a technológia? Nos, elsősorban robbanások és egyéb nagy sebességű dolgok rögzítésére. Ha láttunk már lassított felvételt robbanásról, pontosan tudjuk, hogy maga a robbanás néhány képkocka alatt véget ér és az idő maradékában a törmelék repülését csodálhatjuk – pedig épp a robbanás lenne izgalmas.

A kamera egyetlen hátránya – ha ilyen sebességű készüléknél erről egyáltalán lehet beszélni -, hogy másodpercenként “csak” 16 gigapixel felvételére képes. Vagyis másodpercenként egymillió felvételt csak 128x16pixel méretben képes készíteni. De 1280×720 HD minőségben másodpercenként 18 100 képkockát rögzít, ami rettentően gyors (az előbbi példánál maradva egy három másodperces eseményt 10 percre nyújt ki), de ha megelégszünk a 640×480-as felbontással, akkor 43 400 képet csinál ugyanezen idő alatt.

A gépnek ára még nincs, de minden bizonnyal megengedhetetlenül drága lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik