Tech

Melyik a leggyorsabb böngésző?

1,86 milliárd mérés nem tévedhet.

Valljuk be, nehéz hinni a szakértőknek, mikor néhány tesztgépen elvégeznek néhány sebességmérést és eredményeik nem teljesen esnek egybe a felhasználók tapasztalataival. Ráadásul – ahogy a régi mondás tartja – csak abban a statisztikában érdemes hinni, amit az ember maga hamisított.

A hasonló gondolatok elkerülése érdekében a Compuware olyan, egy egész hónapon át tartó vizsgálatban próbált arra választ találni, hogy a való életben – tehát a felhasználók számítógépei szerint – melyik a leggyorsabb böngésző, ami 200 honlapon 1,86 milliárd mérést végzett.

Az eredmény – legalábbis számunkra – nem volt meglepő: a Chrome 12-es verziója. (Múlt héten már megjelent a 13-as, azonban az még természetesen nem tudott részt venni a vizsgálatban.)

A kutatás két kategóriára koncentrált: egyrészről a teljes oldal betöltésének hossza, másrésztől a felhasználó által érzékelt letöltési idő – ez utóbbi azt mérte, milyen gyorsan kerül a felhasználó elé az oldal látható része.

Az előbbi kategóriában tehát a Chrome győzött a maga 3,433 másodpercével, míg a vizsgálatba bevont böngészők (Chrome, Firefox, Safari, Explorer) legfrissebb verziói közül az Internet Explorer 9 végzett utolsó helyen. Az utóbbi kategóriában – még ha csak 0,194 másodperccel is, de – a Firefox 5 vitte az aranyérmet.

Rendszeres olvasóink pontosan tudják, hogy magunk is ezt a két böngészőt szoktuk javasolni – ezek szerint joggal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik