Tech

Pszichológiai rendellenességeket okozhat a Facebook

Nárcizmus, antiszociális viselkedés és egyéb személyiségzavarok.

Dr. Larry Rosen, a Kaliforniai Állami Egyetem professzora “Bökj meg: Hogyan segíthetnek és árthatnak gyermekeinknek a közösségi oldalak” című tanulmányát az Amerikai Pszichológusok Egyesületének 119. éves gyűlésén adta elő és eredményei nagyrészt negatívak.

Fontos megjegyezni, hogy tanulmánya a túlzott használat megfigyelésére koncentrált, vagyis az alábbi “mellékhatásoktól” nem kell félni, ha az ember – ahogy az élet bármely területén – képes megtartani a normális mértéket.

A Facebook túladagolása ezzel szemben nárcizmust okozhat, de már az erős jelenlét is elegendő lehet ahhoz, hogy antiszociális viselkedés, mánia és indokolatlan agresszió alakuljon ki a fiatalokban. A pszichikai jegyeken túl a naponta jelentkező technológiai túladagolás (vagyis a közösségi oldalak és videojátékok túlzott használata) hasfájáshoz és alvászavarhoz vezet. Ezek után talán annyira már nem meglepő, hogy azok a nebulók, akik tanulásuk során 15 percenként ellenőrzik üzenőfalukat, sokkal rosszabb eredményeket érnek el az iskolában.

A pozitívnak mondható eredmények közül talán a legérdekesebb a virtuális empátia kialakulása. Ez azért érdekes, mert alapvetően az együttérzést a személyes jelenléthez kötjük – ezek a fiatalok viszont képesek voltak digitálisan közvetíteni együttérzésüket, és ami még érdekesebb, ezzel pozitívan befolyásolni a címzett fél hangulatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik