Tech

Telefonnal feltörhető autók?

A legmodernebb kocsik ellopásához állítólag már nincs másra szükség csak egy SMS-re.

Don Baily biztonsági szakértő hívta fel a figyelmet arra, hogy a legújabb kocsikat már annyira átjárja az információtechnológia, hogy az általuk használt kommunikációs csatornákat a hozzáértők meglovagolhatják és saját – adott esetben gonosz – céljaikra használhatják.

Bár azt nem volt hajlandó elárulni, hogy az általa bemutatott SMS-es technikai pontosan mely kocsikat nyitja (talán jobb is ez így), elmondása szerint nem is a kocsik okozzák a legnagyobb gondot.

Az igazi problémát az okozza, hogy manapság (némi túlzással) a napszemüvegtől az erdei tölgyfáig minden “okosodik” és hálózatban szeretne kommunikálni. Ez pedig azt jelenti, hogy az ipari létesítményektől kezdve, a villamosenergia- és a vízellátásig minden érintetté és ezzel sebezhetővé válik.

Visszatérve a kocsikra, a szakértő véleménye szerint az autógyártók drágább alkatrészek beszerzésével tudnának javítani a biztonságon, azonban ez a fogyasztói árakat is jelentősen növelné – meg kell tehát találni a tökéletes egyensúlyt ár és biztonság között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik