Tech

Hibrid hajtású buszt tesztel a BKV

Egy héten keresztül a 8-as vonalon fog közlekedni, és a gyártó szerint egy ilyen jármű használata 35 százalékkal csökkentheti az üzemeltetési költséget.

A teljesen alacsony padlós, klímával felszerelt Volvo busz az Uránia és a Gazdagréti tér között szállítja az utasokat augusztus 10-ig, használata (mint minden tesztbuszé) ingyenes.

A busz párhuzamos hibrid hajtású, a megállóban állva, illetve 15-20 kilométeres sebességig a 160 lóerős elektromotor dolgozik, e felett kapcsol be a 215 lóerős dízelmotor, és az optimális fordulatszám eléréséig az elektromotorral együtt hajt.

Az EEV károsanyag-kibocsátási szabványnak is megfelelő dízel egység járása közben tölti is az akkumulátorokat, a fékezésnél keletkező energiát pedig visszatáplálja a rendszerbe.

Európában eddig kétszáz ilyen buszt adtak el, az üzemeltetési tapasztalatok azt mutatják, hogy 35 százalékos fogyasztáscsökkentést értek el vele, egy ilyen busz száz kilométeren 15 literrel kevesebb gázolajat fogyaszt, mint a normál üzemű, hasonló járművek – cserébe mintegy 30 százalékkal kerül többe.

A Volvo számításai szerint ez mintegy ötéves üzemeltetés alatt térülhet meg.

A BKV erről a járműről is várja az utasok véleményét az ugyfelszolgalat@bkv.hu e-mail címre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik