Tech

Életmentő alkalmazás zeneileg alulművelteknek

A hangszereket készítő Kawai nevű cég olyan alkalmazást fejlesztett, amely valós időben tudja lejátszani a kottában leírtakat.

Ha mindig is irigyelted a zenészek (vagy akár csak zeneileg műveltebbek) azon képességét, hogy ki tudják olvasni a zenét a pöttyök és vonalak közül, vagy ámultál már azon, hogy egyes zenészek hogy tudnak minden gyakorlás nélkül, első olvasatra lejátszani egy kottát, de igazából sose volt arra energiád, hogy kiműveld magad, akkor ez az alkalmazás Neked való.

A Gakofu Camera névre hallgató, iPhone-okra tervezett app épp az előbb leírtakra képes: elég a kamerát a kotta fölé emelni és a telefonból máris felhangzik a zene. A fejlesztők elmondása szerint nemcsak a nyomtatott, de az írt kottát is képes felismerni és azzal sincs gondja, ha a hangjegyek színesek vagy nem megfelelőek a fényviszonyok.

Sajnos erről még egy ideig nem fogunk tudni személyesen meggyőződni, mivel egyelőre csak a japán AppStore-ban kapható. Mivel a japánon túl már angolul is beszél a program, minden bizonnyal hamarosan itthon is letölthetővé válik – mi legalábbis ezt reméljük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik