Tech

Javítsd az esélyeid kő-papír-ollózásnál

A Londoni Egyetem kutatói tudományos igényességű tippet adnak a kő-papír-ollózáshoz. Mit ki nem kutatnak ezek a brit tudósok...

A következő alkalommal, mikor egy vérre menő vitát az ősi kő-papír-olló módszerrel szeretnénk eldönteni, próbáljuk ki a következőt: csukjuk be a szemünket.

A Londoni Egyetem Richard Cookja ugyanis 45 felnőtt bevonásával arra a következtetésre jutott, hogy választásunkat gyakran az ellenfelünk is befolyásolja. (Ismerősökkel játszva nyilván mindenki érzi azt a már-már telepatikus képességet, hogy úgyis ki tudja találni, hogy mit kell mutatni a győzelemhez.)

A tesztek ugyanis azt mutatták, hogy a bekötött szemekkel játszó játékosok átlagosan 0,2 másodperccel korábban mutattak követ, papírt vagy ollót, míg azok, akik látták ellenfelüket, ezt az időkülönbséget arra pazarolták, hogy megpróbáljanak idomulni a velük szembenállóval. Ez pedig csökkentette a győzelem esélyeit.

A “kutatás” eredményei szembemennek a játékkal kapcsolatos személyes megérzéseinkkel, de az biztos, hogy legközelebb kipróbáljuk. Érdemes lehet azt is tudni, hogy a nők általában ollóval, míg a férfiak leginkább kővel szeretnek kezdeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik