Tech

Beragyogják Európát az iPhone-ok

Szentjanosbogar-iPhone-ok(1024x768).png (iphone, vizualizáció, szentjánosbogár, )
Szentjanosbogar-iPhone-ok(1024x768).png (iphone, vizualizáció, szentjánosbogár, )

A Crowdflow 881 iPhone mozgását követte le és illesztette egy gyönyörű videóba.

Mielőtt bárki az adatvédelmi biztosért kiáltana, mind a 881 telefon gazdája önként és természetesen névtelenül adhatta le az okostelefonja által begyűjtött információkat – és a felvételt látva nagyon sajnáljuk, hogy ilyen kevés bátor jelentkező szállt be a projektbe.

A 2011. áprilisi adatokat megjelenítő felvételről hamar kiderül, hogy az adatok jelentős részét Németországból szolgáltatták – ezért marad hazánk szinte mindvégig oly sötét. Az egyes időpontokhoz kapcsolódó geolokációs adatokat a Crowdflow folyékony mozgássá illesztette össze: vagyis megnézte, hogy egy adott telefon hol volt délben és hol volt délután kettőkor, majd a két földrajzi pont közötti távot időarányosan osztotta fel, hogy láthatóvá váljon egy-egy szentjánosbogár. Így válik láthatóvá az, ha egy iPhone gazdája mondjuk repülőn utazott, annak ellenére, hogy ott nyilván kikapcsolta telefonját.

Az egyes pontok elhomályosodása pedig annak köszönhető, ha egy telefon – mondjuk éjszaka – nem mozdult el a helyéről, így a későbbi időpontokban pontos hollétéről nincs információ. Ahogy mozgásnak indul és ismét elvégzi a helyzetmeghatározást, ismét fényes pöttyé alakul.

Ha valakinek legalább annyira tetszett az alig három percbe sűrített áprilisi hónap és szeretné magát is megtalálni egy későbbi videóban, a szükséges fájlokat itt tudja a fejlesztőknek ajándékozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik