Tech

Hangszálakat kapott a beszélő robot

A japánok egy lépéssel megint közelebb vittek minket a robotok lázadásához: emberszerű hangképző szerveket adtak egy robotnak.

Míg az mára viszonylag elterjedt megoldássá vált, hogy a robotokat egy beépített számítógépes szoftver segítségével szólaltatják meg, az így kapott hanghatást azonban szinte sosem lehetett “emberinek” nevezni. A Kagawa Egyetem kutatói viszont úgy tűnik, megoldást találtak az árulkodó gépi hangra: hangképző szerveket építettek a robotjuknak.

Pontosabban mesterséges hangszálakat, nyelvet és ajkakat raktak egy levegőpumpákkal ellátott kompresszorra, a rezonáló szilikoncsövön (azaz a torkon) keresztül kiáramló hangot rögzítették egy mikrofonnal, majd az egészet rákötötték egy számítógépre, hogy a “beszélő robot” által keltett hang a lehető legemberibb formában szólalhasson meg.

A kutatók hatalmas sikerként értékelik az elkészült művet, ami egyelőre jobban hasonlít egy tátogó (és néhány fakultásában meglehetősen korlátolt) halra, mint emberre, és úgy gondolják, a közeljövőben egyre több robotnak tudnak majd találmányukkal emberibb hangot kölcsönözni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik