Tech

Google+ rövidítések

A várhatóan a hét végére 20 millió felhasználót elérő közösségi oldalon profiként mozoghatsz ezzel a néhány tippel.

Már az iWiWre is túl későn regisztráltál, nemhogy a Facebookra? Utolsóként érkeztél az ismerősök közül és ezért csupa csetlés-botlás volt a beilleszkedésed? Itt a lehetőség, hogy a Google vadi új közösségi oldalán begyakorolj néhány mozdulatot, hogy csuklóból menjen a vagánykodás, mikor az ismerősök is csatlakoznak. (Persze ehhez érdemes először bent lenni, úgyhogy ha ez a lépés nincs meg, sipirc meghívót kunyerálni a Facebookon.)

Minden közösségi oldal lényege a bejegyzés.

Szemben a Facebookkal, a Google+ nem nehezíti meg a dolgunk, ha a szöveg formázásáról van szó. Elég *csillagok* közé tenni valamit a félkövérért, _alulvonások_ közé a dőlt betűkért és –kötőjelek– közé az áthúzásért.

Ha valaki esetleg nézné, ahogy éppen megosztod zseniális gondolataidat, kápráztasd el őket a Google+ azon képességével, hogy a fotókat, videókat és linkeket nem kell hosszasan beágyazni, elég ráhúzni a bejegyzés írására szánt dobozba és azok mágikusan feltöltésre kerülnek.

Ha valamelyik ismerősödet név szerint megemlítenéd, a Facebookhoz hasonlóan elég egy @-ot a neve elé tenni, de ha igazán hűséges akarsz lenni a Google+-hoz, akkor bizony pluszt teszel a név elé.

A Körök a Google+ legemlegetettebb funkciója.

A Körök azt a funkcionalitást adja, mint a Twitteren a követés, vagyis attól, hogy valakit bepakolsz valamelyik körödbe, még messze nem jelenti azt, hogy ez viszonzásra is kerül. Magyarul Te látni fogod, hogy az illető mit oszt meg a nyilvánossággal, míg az adott illető adott esetben nem kíváncsi Rád.

A bejegyzések publikálásakor ezzel szemben Te eldöntheted, hogy ki és mit lát. Amennyiben csak a barátokkal és/vagy a családdal szeretnél valamit megosztani (esetleg egyetlen személlyel), elég az adott köröket (esetleg egyetlen személyt) kijelölni, hogy csak ők láthassák. Amennyiben egy adott dolog terjedését meg szeretnéd akadályozni, a publikálás után a bejegyzés jobb felső sarkában található nyílból legördülő menüben beállíthatod, hogy azt ne lehessen újrapublikálni. Ezzel szemben, ha éppen terjesztenél valamit, a bejegyzés tetején található dátumra kattintva a bejegyzés pontos linkjét kapod meg.

Onnan lehetsz abban biztos, hogy kik is látják az adott remekműved, hogy a kör, amellyel megosztod zöld vagy kék. Amennyiben zöld, úgy azt a bejegyzést számodra idegenek is megnézhetik, amennyiben kék, úgy csak az adott körökben lévők láthatják – persze kivéve, ha tovább nem osztják. (Persze kivéve, ha ezt a lehetőséget az előbb leírt módon elveszed tőlük.)

A Google lájkja a pluszegy.

Minden bejegyzés alatt lájk helyett pluszegyezni lehet, míg a +1 ismételt megnyomása a Facebook “nem tetszik” (pontosabban mégsem tetszik) gombjával egyenlő. A profilodban látható +1 fül ezzel szemben nem ezt gyűjti, hanem a neten lepluszegyezett dolgaidat.

Rövidítések

Space – lejjebb görget a falon
Shift+Space – feljebb görget a falon
J – egyetlen bejegyzéssel kerülsz lejjebb a falon
K – egyetlen bejegyzéssel kerülsz fejlebb a falon
Q – chat megnyitása
Enter – hozzászólás írásának megkezdése 
Tab és utána enter – hozzászólás elküldése

Ajánlott videó

Olvasói sztorik