Tech

A Google győztest hirdetett

Három amerikai fiatalt díjazott első alkalommal meghirdetett nemzetközi tudományos pályázatán a Google. A győztesek 91 ország 7500 résztvevője közül kerültek ki.

A korosztályonkénti első helyezettek a súlyos petefészekrákkal küzdő betegek kezeléséről, a grillcsirkéhez használt szószok rákkeltő hatásáról, valamint egy asztmakutatásról szóló programmal hívták fel magukra a figyelmet.

A 17-18 évesek között diadalmaskodó Shree Bose 50 ezer dolláros ösztöndíjat kapott, emellett elutazhat a Galápagos-szigetekre, és gyakorlaton vehet részt az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnél, a CERN-nél. A díjazás megérdemelt, hiszen Shree felfedezte egy módját annak, miként lehetne támogatni azon petefészekrákos betegeknek a kezelését, akiknek a szervezete ellenálló a kemoterápia bizonyos fajtáival szemben.

A 15-16 éves korosztályban Naomi Shah olyan kutatással érdemelte ki az első helyet, amely szerint az enteriőrök megváltoztatása javítatja a levegő minőségét a lakásokban, ezáltal pedig az asztmás betegeknél csökkenhető a gyógyszerhasználat.

Míg a legfiatalabbak, a 13-14 évesek között Lauren Hodge lett az első, ő a grillcsirke készítésekor használt különböző szószok egészségre esetlegesen veszélyes, rákkeltő hatásának mértékét tanulmányozta.

Utóbbi két kategória győztese 25-25 ezer dollárral gazdagodott, mindketten tanulmányi ösztöndíjat kaptak a Google-től és a LEGO játékgyártól.

És Ti mit csináltatok 13-18 éves korotokban?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik