Tech

Hogyan változtatja meg az internet a társadalmat?

Erre a kérdésre keresi a választ három német kutatóintézet a Google támogatásával.

A Humboldt Egyetem, a Művészeti Egyetem (UdK) és a Berlini Tudományos Központ hétfőn jelentette be, hogy őszig “az internet és társadalom kutatásával foglalkozó intézetet” alapítanak közösen. A berlini központú intézményt a Google 4,5 millió euróval támogatja a következő három évben.

A három intézmény egy-egy témával foglalkozik. Ingold Pernice, a HU munkatársa azt kutatja, hogyan hat az internet a jogra és az alkotmányra; Thomas Schildhauer (UdK) az internetes hálóval lehetségessé váló fejlesztéseket vizsgálja, illetve azzal a kérdéssel foglalkozik, hogyan tartható fenn a szellemi tulajdon joga; míg Jeanette Hofmann (WZB) az internetet szabályozó előírásokkal és intézményekkel foglalkozik. Az intézménnyel kooperál a hamburgi Hans Bredow Médiakutató Intézet is, amelynek munkatársa, Wolfgang Schulz a médiajogot kutatja.

A projektben az intézmény függetlenséget kap, a Google nem támaszt a támogatáshoz feltételeket és a munka tartalmait és céljait az intézmény tudományos ága tartja kézben.

Reményeink szerint a kutatás az általánosnál és a kézenfekvőnél konkrétabb és izgalmasabb válaszokat talál majd, úgyhogy mindenképp figyelemmel kísérjük majd a tudósok tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik