Tech

Wifivel a kitartóbb akksiért

Wifi-logo(1024x768).png (wifi, logó, )
Wifi-logo(1024x768).png (wifi, logó, )

A wifi hatalmas energiaigényű technológia - ezt a problémát orvosolná egy új fejlesztés.

A legtöbb mobilkészülék a körülötte található lehetőségekkel akkor is fenntartja a kommunikációt, amikor arra semmi szükség nincs. Magyarul Budapest belvárosában sokkal több energiába kerül letölteni valamit, mint mondjuk egy kis vidéki faluban egyetlen wifi-kapcsolattal.

A SleepWell nevű szoftver épp arra tanítja meg a wifis készülékeket, hogy amíg az online forgalom szempontjából rájuk kerül a sor, türelmesen és csendben várakozzanak.

A rendszer fejlesztője a nagy adatforgalomból következő energiaveszteséget a nagyvárosokban keletkező reggeli és délutáni csúcsforgalom okozta dugókhoz hasonlította. Elmondása szerint amennyiben lehetőség volna a munkaidő szabad megállapítására, egyes cégek nyilván csúsztatott munkaidővel dolgoznának, ami azt jelentené, hogy a városban közlekedők számát egy folyamatos, dugók nélküli szinten lehetne belőni. Ez kevesebb dugóban ücsörgést, több szabadidőt és ugyanannyi munkaidőt jelentene.

A technológiát alkalmazó eszközök nagyjából ezzel a menetrenddel csatlakoznak a wifire, míg “szabadidejükben” pihennek, nem használnak energiát – ez pedig akár órákkal képes növelni az akksik kapacitását.

A SleepWell egyelőre csak fejlesztési szakaszban van, azonban több gyártó is érdeklődött már iránta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik