Tech

Megvan a Rubik-kockák megfejtése

A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely bármilyen méretű bűvös kockát képes megoldani.

Tavaly a Google számítógépeit felhasználva, a 3x3x3-as kocka mind a 43 trillió (vagyis millió milliárd) lehetséges lépését figyelembe véve fejtették meg a klasszikus Rubik-kockát. Ez nagyon sok lehetőség és természetesen a módszer nem volt elegendő akár csak a 4x4x4-es kocka kirakásához, nem hogy egy 11x11x11-eset.

Itt jön be az MIT-nél dolgozó Erik Demaine, aki társaival együtt arra a megállapításra jutott, hogy az az emberei hozzáállás, amely a kocka egy-egy lapját úgy helyezné a megfelelő pozícióba, hogy a maradékot lehetőleg a helyén tartsa, egy hosszas és nem túl hatékony hozzáállás. Helyette inkább olyan lapkák csoportját vették górcső alá, melyeknek adott időpontban egy irányba kellett mozogniuk.

A létrehozott képlet emberi felhasználásra természetesen alkalmatlan – a kutatók saját bevallása szerint is maximum a nagyon profik stratégiáján tud majd finomítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik