Tech

Az űrben túl lassú a net a játékokhoz

Az űrrel kapcsolatban mindenkiben három kérdés fogalmazódik meg: hogy kell használni a WC-t, volt-e már szex és mi a helyzet a számítógépes játékokkal?

Rendben, bevalljuk, valószínűleg az első két kérdés sokkal sűrűbben fordul elő, ha épp az űrutazás témája vetődik fel, cserébe most a harmadikra fogunk választ adni. Chris Hadfield, kanadai asztronauta gyerekeknek beszélt arról, milyen a nemzetközi űrállomás internetkapcsolata.

Chris elmondása szerint leginkább egy a ’90-es években használatos 56K modemhez lehetne hasonlítani a sebességet. A tempó egyébként nem annak köszönhető, hogy nem tudnánk az űrbe megfelelő gyorsaságú Wi-Fit sugározni, hanem az állomás sebessége – másodpercenként kb. 8 kilométer – akadályozza a megfelelő stabilitású adatátvitelt.

Az 56k modemek – ha van olyan, akinek nem volt szerencséje hozzá – másodpercenként 5-7 kilobyte-ot tudott megmozgatni. Ezzel a sebességgel egyetlen megabyte letöltéséhez is két és fél percre volt szükség, egy 700 MB-os CD-hez egy napnál is többre, a DVD-t pedig még nem is ismertük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik