Tech

Romlik a számítógépektől a kocsik minősége?

Néhány évtizede még mindig a Knight Riderből ismert KITT-tel akart száguldozni - manapság már sokan a régi szép időket vágyják vissza.

Egy friss, az autók minőségét felmérő kutatás szerint az új vagy megújított, 2011-es modellek kevésbé megbízhatóak, mint a régebbi kocsik. Ennek egyetlen oka az új autókba szerelt modern technológia, amely bár számos hasznos funkcióval bővíti a vezetési élményt (gondoljunk itt az egyre javuló biztonságtól egészen a szórakoztató elemekig bármire), azonban ezek a high-tech megoldások rendszeres karbantartást igényelnek.

Belegondolva abba, hogy egy manapság használatos, teljesen átlagosnak számító jármű működésében is 30-70 számítógép és akár 100 millió sornyi programozási kód játszik kulcsfontosságú szerepet, nem vitatható, hogy a frissítések installálása nélkül ezek a guruló kütyük igenis igénylik a törődést – szemben mondjuk akár egy 40 éve jól döcögő trabanttal vagy bogárhatú Volkswagennel.

Ráadásul ennyi informatika mellett a biztonság kérdése is megkettőződik, hiszen míg az új rendszerek elvileg a sofőrt menet közben védik, hackerek képesek lehetnek manipulálni az autó működését.

Az újat a régivel szembeállítva nagyon sok az érv és az ellenérv, és valószínűleg ez nem az a vita, aminek egyhamar pontot lehet tenni a végére. Ti mit gondoltok?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik