Tech

Orbán Viktor a hatodik legbefolyásosabb vezető az európai neten

A rajongók és követők száma alapján a magyar miniszterelnök az élmezőnybe tartozik.

A Twitter az utóbbi hónapokban, a Facebook pedig az utóbbi években bizonyította, hogy ha politikáról van szó, a közösségi oldalakat igenis komolyan kell venni. Manapság már nem nagyon találni olyan, magára valamit adó politikust, aki ne használná, vagy nem próbálná meg használni az előbb említett oldalakat – kisebb-nagyobb sikerekkel.

A GlobalPost nem vacakolt, megnézte, hogy a világ államainak vezetői hány rajongót, követőt tudtak összeszedni a Facebookon, a Twitteren és a főleg Dél-Amerikában népszerű Orkuton. Ezeket a számokat egyszerűen összeadták, hogy megtudják, ki a legbefolyásosabb a vidéken.

Az alábbi, interaktív térképekből kiderül, hogy világszerte – és ez talán senkit nem lep meg – az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama viszi a prímet a maga 30 milliós rajongói táborával, míg a magyar miniszterelnök 111 ezer rajongója Európában a hatodik helyre emelte.

A különbség hatalmasnak tűnik, azonban ha figyelembe vesszük az általuk irányított országok lakosságának számát, a helyzet némileg kedvezőbb: Obama a 311 milliós USA mintegy 10%-át, míg Orbán a magyar lakosság 1,1%-át tudhatja követőjéül. Persze a képet tovább árnyalja, ha azt is figyelembe vesszük, hogy mondjuk a Facebookon az amerikai lakosság majdnem fele, míg a magyaroknak csak az ötöde van fent, ráadásul Orbán Viktorral szemben Obama twitterezik is.

De lássuk a térképeket: egyrészről az európai helyzet, másrészről az egész világ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik