Tech

217,4 milliárd DVD-nyi adatot termelünk idén

Az emberiség által digitálisan létrehozott és tárolt adatok mennyisége kétévente megduplázódik. Az idei évben 1,8 zettabyte várható.

Az információk termelésének gyorsulása senkit nem lep meg, aki látta már közelről a Facebookot vagy a Twittert, hiszen saját ismerőseink is mérhetetlen mennyiséget hoznak létre napról napra. Mivel egyelőre nem szoktunk zettabyte-okban gondolkodni, talán elsőre nehéz értelmezni és vizualizálni, hogy mennyire rettentően sok nulláról és egyesről is van szó.

Az emberiség által megtermelt 1,8 zettabyte azt jelenti, hogy 1000 gigabyte tárkapacitású merevlemezekből egymilliárd darabra lenne szükség, hogy mindez ne vesszen kárba. Ez a mennyiség 200 milliárd HD minőségű filmet jelent, aminek megtekintése egyetlen embernek 47 millió évébe telne – és akkor nem evett, nem ivott és nem aludt, csak filmeket nézett.

Ez az adatmennyiség – ha merevlemezek és számítógépek helyett már a táblagépeket preferálnánk – 57,5 milliárd 32GB-os iPadre férne rá, amiket ha egy kupacban tartanánk, tízszer akkora hegyet kapnánk, mint a Mount Everest.

Amennyiben ezek után tényleg elhittük, hogy ez temérdek mennyiségű anyag, gondoljunk arra, hogy két év múlva már kétszer ennyit fogunk termelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik