Tech

Több igaz barátod van, ha facebookozol

Egy új kutatás szerint tévhit az, hogy az aktív Facebook-felhasználók a nem digitális világban elszigetelődnek. Épp ellenkezőleg.

A Pew Internet & American Life Project felmérésének eredményei szerint – és ez talán senkit nem lep meg – a közösségi oldalak közül a Facebookon a legaktívabbak a felhasználók: a megkérdezettek 52%-a legalább naponta egyszer, de 31%-a naponta többször is bejelentkezik – sajnos a hozzánk hasonló szuperfelhasználókra nem tértek ki, akik egyszer jelentkeznek be (reggel), de aztán egész nap a Facebook előtt lógnak. Összehasonlításképp a Twitterre csak a megkérdezett felhasználók 33%-a, míg a MySpace-re csak 8%-a lép be nap mint nap.

Mivel a magunk részéről nem látunk különbséget a digitális és a valódi világ között – és ennek már számos alkalommal adtunk hangot -, ezért megrökönyödéssel fogadtuk, hogy egy átlagos (igaz, amerikai) felhasználó ismerőseinek 7%-át életében egyszer sem látta még, míg további 3%-át csak egyetlen egyszer.

Ezzel a trenddel némileg szembemegy, hogy azok, akik aktívan részt vesznek a közösségi oldalakon (tehát nem csak regisztrálva vannak), 9%-kal több valódi, mélyérzelmű baráttal rendelkeznek, akikkel a valóságban is rendszeresen tartják a kapcsolatot. Sőt, úgy általában is aktívabbak a számítógépen túli világban, mivel az internetet eszközként, ezen események és alkalmak megszervezésére használják.

Mivel telefonos közvélemény-kutatásról van szó, az is lehet, hogy csak szebb színben akarták magukat feltüntetni a Facebook-függők. Persze mi ezt nem is feltételezzük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik