Tech

A fehérzaj az ideális csengőhang?

Első ránézésre ez olyan abszurdnak tűnik, mintha azt mondanánk, nincs is jobb műsor a TV-n, mint a hangyafoci.

Tudományosabban megfogalmazva akkor beszélünk fehérzajról, amikor a teljes frekvenciatartományban a hangnyomás szintje állandó. Leggyakrabban ilyet a rádión hallhatunk, mikor két adó között tekerünk – feltéve persze, hogy a rádiónk nem annyira modern, hogy az ilyen zajt elnémítsa.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha bármilyen más zenével vagy egyéb hangjelzéssel kell felvennie a versenyt, a pulzáló fehérzaj hallatán sokkal pontosabban be tudjuk azonosítani a hang forrását – legyen szó angliai vészkijáratokról (ahol csengő helyett számos helyen fehérzajt használnak) vagy épp a mobilunkról. Ráadásul a zenei eladási listák mindenkori csillagával szemben az is előnyére válik, hogy sokkal távolabbról hallható és felismerhető – ami némileg zavar baejtő, tekintve, hogy mégiscsak véletlenszerű zajról van szó.

S míg valóban nem rendelkezik a legszebb hangzással, az biztos, hogy a hirtelen pulzáló fehérzaj hallatán mindenki azonnal a mobiljához kapna – már csak azért is, hogy mihamarabb elhallgattassa. Persze ízlés kérdésében nem illik vitázni, úgyhogy itt van 12 órányi fehérzaj azoknak, akik a popzene sztárjai helyett inkább ezt hallgatnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik