Tech

Klasszikus PC játékok, amiket az iPhone élesztett újra

Az Apple indította okostelefon- és táblagépdömping a számítógépes játékok második aranykorát hozhatja magával.

És nemcsak a nyitott és mindenki által elérhető piac okán, amin egyéni fejlesztők ugyanúgy lehetnek sikeresek, mint amennyire nagy stúdiók is elbukhatnak, hanem mert a feledés homályában elveszett, számítógépen már (külön szoftver nélkül) játszhatatlan, szívünkhöz mégis közeli klasszikusok élednek újjá.

Számos régi, de igazán jó játék találta magát hirtelen az okostelefonon – sőt, vannak azok, melyek már a második részüket élik, függetlenül attól, hogy az eredetinek volt-e folytatása. Mi az alkalmazásboltokban találhatóak közül csupán 5 meghatározó darabot ragadtunk ki, de reméljük, ez jó kedvcsináló lesz a nosztalgiázáshoz.

Elsőként ott az FPS lövöldözős játékok ősanyja, az id névre hallgató játékstúdió áttörése és a jelenleg csupán 5,49 euróért ismét játszható Doom. Az 1993-ban megjelent játékról ezen kívül talán elég legyen annyi, hogy az interneten teljes közösségek szerveződtek abból az egyetlen célból, hogy minden lehetséges eszközön lehessen Doomot játszani.

Legalább ekkora hatással volt a maga műfajában a Prince of Persia című örök klasszikus, amelynek iPhone-os verziója (0,79 euróért) hűen visszaadja az élményt annak ellenére, hogy a grafikán módosítottak az 1989-es eredetihez képest. És ha a látvány változott is, a nehézségi szint semennyire sem.

Aki valaha játszott már szerepjátékot számítógépen (és tetszett is neki), nyilván tisztában van Guybrush Threepwood nevével. A kevésbé tájékozottak esetleg magáról a játékról hallottak, melynek ő főszereplője volt: a Monkey Island-sorozat. Az 1990-es eredeti játék némileg frissített grafikával 2,39 euróért tölthető le.

Szintúgy egy egész műfajnak adta az alapját a Sim City, melynek a fiatalok már csak félresikerült ükunokáit ismerhetik, a City és a Facebookon található egyéb Ville játékokat. A Sim City 1989-ben a (város)tervezéses játékok csúcsát jelentette, és az általa kialakított szabályok a mai napig meghatározóak. Ha valaki nem ismerné, töltse le 0,79 euróért a Ville-ek helyett.

Végül, de nem utolsósorban, egy az előbb felsoroltaknál néhány évvel idősebb klasszikus, az 1995-ben megjelent Worms. Az egymást pusztító fegyverekkel irtó kukacok most 2,39 euróért kisebb képernyőn, de hasonló hanghatásokkal irtják.

(A feltüntetett árak a cikk eredeti publikálásakor voltak érvényesek az Apple App Store-ban)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik