Tech

Vigyázz SPAM: Windowsra és Macre is veszélyes

WIndows-Apple (windows, mac, logó, apple, )
WIndows-Apple (windows, mac, logó, apple, )

Kedden ütötte fel a fejét az azóta már két verzióban is terjedő facebookos csalás, ami a Windows és a Mac felhasználókat egyaránt érinti.

A videós csalásban nem is feltétlenül az az érdekes, hogy hogyan működik, hanem hogy képes volt áttörni vagy megtéveszteni a Facebook spam-védelmi algoritmusait – a fejlesztők dolgoznak a csalás leállításán, de addig is figyeljünk arra, hogy ha egy Dominique Strauss-Kahn vagy egy Rihanna és Hayden Panettiere közötti szex-videóra hivatkozó linkkel találkozunk a Facebookon, akkor (nem meglepő módon) csalásról van szó.

A linkek ugyanis egy olyan honlapra viszik a gyanútlan felhasználót, ahol egy “biztonsági szoftver” próbálja magát telepíteni. A videó lejátszásához ugyanis a Windows-os felhasználókat az Adobe Flash Player legújabb verziójának telepítésére, míg a Mac-eseket néhány biztonsági beállítás egyetlen kattintás általi javítására hívja fel a honlap. Amennyiben rábólintunk ezekre a változtatásokra, a kártevő települ.

Tevékenysége roppant zavaró, mivel öt percenként pornó oldalra irányít vagy vírusirtó telepítését javasolja, amit csak és kizárólag 60-80 dollár (kb. 12-14 ezer forint) befizetése esetén hagy abba. Olyan szempontból a csalók “korrektek”, hogy a nevezett összeg utalása után (legalábbis az eddigi jelentések alapján) a program befejezi működését, azonban ha valaki nem hajlandó megválni pénzétől, azt pornós linkekkel zaklatja és Facebook-oldalát elárasztja a korábbiakban említett kamu-videók hivatkozásaival.

Aki már elkapta a vírust, az frissítsen a vírusirtóján és ellenőrizze a gépét amíg a Facebook is (várhatóan a napokban) megteszi a szükséges lépéseket. A többiek pedig továbbra is figyeljenek arra, hogy ismeretlen forrású hivatkozásokat ne nyissanak meg – vagy ha mégis, azon ne engedélyezzék ismeretlen dolgok telepítését. (Az esetnél maradva, az Adobe Flash Playert természetesen az Adobe honlapján lehet ingyen és bérmentve frissíteni.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik