Tech

Az Apple új szabadalma kikapcsolhatja a kameránkat

Apple-logo(1024x768).png (apple, logó, )
Apple-logo(1024x768).png (apple, logó, )

Az új szabadalomnak köszönhetően nem kell majd figyelni, hogy ki képtelen a kamerázási vagy fényképezési tilalmat betartani okostelefonjával.

Előre le kell szögezni, hogy az Apple híres arról, hogy az ezernyi beadott szabadalmi kérelme inkább a cég jogi oldalról történő védelmét szolgálja, mint konkrét jelzést az egyes termékek jövőjével kapcsolatban. Ennek ellenére, a napokban beadott kérelem egy egészen értelmes – még ha a felhasználóknak valószínűleg nem tetsző – találmányt tartalmazott.

Az Apple olyan érzékelőkkel szerelné fel kamerás eszközeit, amelyek infravörös jelek fogadása után felülírnák a felhasználó akaratát. Például egy élő koncerten – ha az együttes úgy akarja – nem lehet majd videót készíteni, csak fényképeket, vagy azt sem.

Eggyel szimpatikusabb megoldásként nem tiltanák meg a felvételek készítését, azonban már mielőtt bármit csinálna a videóval az illető, abba bele lenne égetve az együttes, a múzeum vagy bármi másnak a logója vagy szlogenje. Ehhez nem kellene más csak a – nyilván Apple-nél megvásárolható – jeladó, amely az összes környéken lévő telefont képes lenne utasítani.

Bármennyire Orwell és a Nagy Testvér jut megint eszünkbe, ezzel a módszerrel a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad – a felhasználó is videózhat és a tartalom szolgáltatója is jut egy kis reklámhoz. De persze ez még csak egy szabadalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik