Tech

A világ legdrágább fényképezőgépe

Nem egy 88 csilliárd megapixeles, hanem egy 88 éves Leica-prototípusért adtak 1,32 millió eurót egy bécsi auckiósházban.

A 200 ezer eurós kikiáltási árról induló készüléken a WestLicht galéria 350-450 ezer euróért remélt túladni, azonban általános meglepetésre és minden várakozást felülmúló módon jutott el 20 pernyi izgalom után az 1,32 millió eurós (vagyis közel 356 millió forintos) árig, hála egy névtelenségét kérő ázsiai vásárlónak.

A rekordot döntő ősfényképezőgép egyike annak a 25 tesztkamerának, amelyet a wetzlari Ernst Leitz Optikai Művek készített két évvel a később világhírűvé vált Leica fényképezőgép piaci bevezetése előtt. Az üzem iratai szerint ezt a példányt annak idején New Yorkba küldték szabadalmaztatás céljából, így az első “exportált” Leica fényképezőgépnek számít.

A Leica-prototípus majdnem kétszer akkora áron kelt el, mint az eddigi legdrágább fotótörténeti emlék, egy 1839-ből származó dagerrotípia, amelyet aláírásával is ellátott a feltaláló, a francia Jacques Daguerre: a fénykép őséért 732 ezer eurót fizettek tavaly, ugyancsak a WestLicht egy bécsi árverésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik