Tech

Facebook: hány barátod van?

Oxfordi kutatók szerint az agyunk képtelen kezelni egy 150 főnél nagyobb közösségi hálót.

Ezen megállapítás indította útjának Dave Morint, a Facebook egykori alkalmazottját, hogy létrehozza saját, Path nevű közösségi oldalát. Dave-nek ugyanis tele lett a hócipője a digitális ismerősök burjánzásával, ezért az alkalmazásalapú rendszerben egy tagnak nem lehet 50-nél több barátja. (Zárójeles megjegyzés, hogy a Facebookon egy átlagos felhasználónak 130 ismerőse van.)

A Path tehát elsősorban a családra és a legközelebbi ismerősökre, barátokra van kihegyezve, pont azért, hogy a hatalmasra nőtt közösségi oldalakkal szemben ne az internet számára kitalált perszónánk domináljon, hanem a valódi énünk.

Az oldal célja tehát élmények és érzések intim megosztásának a lehetővé tétele, és míg szerény véleményünk szerint digitálisan az ember (talán csak egyelőre, de) képtelen olyan őszintén megszólalni, mint élőben, sokat segít az, hogy a megosztani kívánt tartalmat tényleg csak azok látják, akiknek szánjuk.

A Path épít a már meglévő elemekre és ezért elérhető Facebookról, iPhone-ról, de még e-mailen keresztül is. Az intim közösségi hálót lehetővé tevő alkalmazást már több százezren használják és mi is azt mondjuk, hogy legalább egy próbát megér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik