Tech

Házat szemétből

Háztartási hulladékból állított elő hordozható házat egy hazai vállalkozás - a cég készen áll a sorozatgyártás megkezdésére.

Tízéves fejlesztés eredményeként sikerült szemétből a fadeszkához hasonló tulajdonságú lapokat előállítani, amelyek az épület elemeit adják. Lényegében a kukákból kiürített hulladékot – ételmaradék, konzervdoboz, műanyag flakon, fólia – magas hőfokon összepréselik, drazsírozzák, és az apró szemcséket különleges eljárással olyan anyaggá gyúrják egybe, amelyből teherbíró, a víznek, lúgnak, savnak ellenálló lapok készülnek.

Ezekből az elemekből pedig egy 20 négyzetméteres, konyhából, WC-ből, szobából álló, kocka formájú nyeregtetős házat terveztek, amely darus autóval bárhova letehető.

Itthon évente lakosonként cirka fél tonnányi olyen szemét keletkezik, amely eddig nem volt újrahasznosítható – az új eljáráshoz létrehozott speciális gép 5 naponta 20 ember évi hulladékából képes létrehozni azt a 10 tonnyányi elemet, amiből a túlélőház összerakható.

A túlélőházakat elsősorban katasztrófa sújtotta vidékeken gondolnák bevetni, ahol ideális ideiglenes lakhelyként szoglálhatnának az amúgy kényszerűségből tető nélkül maradó családoknak. A helyzet rendeződése után az épület úgy ahogy van, padlóstól, nyeregtetőstől egyszerűen elszállítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik