Tech

Sufni tuning a legmodernebb technológiával

Csütörtök este nyitották meg Magyarország első high-tech "sufniját", a FabLab, amely közösségi műhelyként segíti a fiatal feltalálókat.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem médialaborjában 1996-ban született meg a FabLab (Fabrication Laboratory) ötlete, amely mára több mint tizenhat országban, csaknem ötven laboratóriumot számláló hálózattá fejlődött. A FabLab egy olyan közösségi műhely, amely a világon mindenhol helyi szervezésben, helyi támogatásokkal jön létre. A budapesti “sufni” létrehozásával pedig megalakult a hálózat első kelet-európai műhelye is.

A fiatal mérnökökből, formatervezőkből és a vállalkozások elindításában jártas szakemberekből álló csapat az egyszerű és olcsó alapanyagoktól, technológiáktól a high-tech és a futurisztikusnak ható megoldásokig széleskörű szolgáltatásokkal várja az ötletekkel házalókat. Elsősorban azoknak a tervezőknek, feltalálóknak és cégeknek tudnak segíteni, akik eddig eszköz vagy pénz hiányában nem tudták megvalósítani elképzeléseiket.

A csütörtöki megnyitón elhangzott, hogy a FabLabok működésének csupán néhány egyszerű alapszabálya van, például erőforrásaikat nem használhatják fegyverek készítésére.A budapesti FabLab használóinak a tagdíjon kívül csupán az anyagköltségekkel kell számolniuk.

A nemzetközi hálózat jelentősége abban rejlik, hogy az ötleteket a többi műhellyel is meg lehet osztani, így lehetőség nyílik a közös fejlesztésre, tökéletesítésre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik