Tech

NEM tetszik gomb: átverés a Facebookon

A hétvége óta ismerősről ismerősre terjed egy átverés a Facebookon, ami a "NEM tetszik" gomb bekapcsolására ösztönöz. Ne kattints rá!

Az átverés pontos szövege szerint “A Facebookon már van NEM Tetszik gomb is! Kattints a ‘Bekapcsolom a NEM Tetszik gombot’ linkre, hogy neked is legyen!” – azonban a közösségi oldalon továbbra sincs és várhatóan nem is lesz “nem tetszik” gomb.

Ami az átverést nagyon hatékonnyá teszi és amiért a kevésbé tapasztalt vagy a “nem tetszik” gombra nagyon vágyó felhasználók elhiszik, hogy egyrészt – mint a legtöbb hasonló átverés – ismerősöktől, másrészt szép tiszta magyarsággal érkezik. Az azonban már gyanúsabb kell legyen, hogy az érintett felhasználók mások üzenőfalára publikálják az üzenetet, ráadásul tömegesen.

Józan paraszti eszünket elővéve gondoljuk végig: ha mégiscsak valamikor a távoli jövőben lenne a Facebookon “nem tetszik” gomb és erről a közösségi oldal nem tájékoztatná a felhasználókat, hanem valamiért mi tudnánk róla először, akkor vennénk a fáradságot, hogy minden ismerősünknek külön-külön írnánk róla (ráadásul betűpontosan ugyanúgy)? Na ugye.

A Facebook egyébként minden egyes átverés és spamakció után egyre nehezebbé teszi a csalók munkáját, és ez utóbbiaknak egyre inkább a felhasználók közreműködésére van szüksége a valótlanságok terjesztéséhez. Úgyhogy ne kattintsunk gyanús tartalmakat, még ha annyira izgalmas dologról is van szó, mint egy “nem tetszik” gomb.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik