Tech

Szülői invázió a közösségi oldalakon?

Egy kaliforniai törvényjavaslat szerint a közösségi oldalaknak lehetőséget kellene biztosítaniuk a szülőknek, hogy felügyeljék csemetéik profiljait.

Amellett, hogy az oldalaknak a kiskorúak adatvédelmi beállításait alapból a lehető legmagasabbra, legbiztonságosabbra kellene kapcsolniuk, a szülőknek azt a lehetőséget is biztosítaná, hogy egyes, a gyermekek által feltöltött képeket vagy bejegyzéseket felülírják, töröltessék – az ilyen kérelmeknek az oldalaknak 48 órán belül eleget kellene tenniük.

Szankcióként azon oldalak, amelyek nem alakítják át a rendszerüket ekképpen, incidensenként – és abból annyit lehet persze generálni, amennyi jól esik – 10 ezer dollárt kellene fizetniük.

A törvényjavaslat olyan, esetlegesen problémás ügyekkel nem foglalkozik, mint az elvált szülők gyermekei (melyik szülő gyakorolja a felügyeletet online? az, amelyik offline is? vagy megosztva?). Ugyanígy megoldatlan marad, hogy más országokban más lehet a felnőtté válás korhatára.

S míg nyilván néhány szülő nyugodtabban aludna éjjelente, a törvényjavaslat elfogadása a gyermekek magánélete ellen intézett hatalmas támadás lenne. Persze maga a javaslat is egyelőre “csak” állami szinten van, így csak Kaliforniára lenne érvényes, és ennek megfelelően globális érvényesítése is kérdéses.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (TechCrunch)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik