Tech

Megmenthetőek az árvízkárosult lemezek

Egy árvíz pusztítása után sem kell a lemezeken tárolt emlékeinknek búcsút inteni - a helyreállítás folyamata finom munkát igényel.

Bár fővárosi olvasóinkat valószínűleg nem érinti a problémakör, országszerte nyilván sokak számára jelentett – és valószínűleg fog még jelenteni – fájó gondot, hogy a CD-re, DVD-re mentett családi fénykép- és videóalbumokat elmosta az árvíz. Míg első ránézésre a lemezek valószínűleg helyrehozhatatlan károkat szenvedtek, némi törődéssel van esély az adatmentéssel.

Első lépésben a lemezeket egyesével ki kell szedni a tokokból – amennyiben papírtokokban voltak tárolva és a papír láthatóan hozzátapadt a lemezekhez, ne erőltessük, ezt egy későbbi lépésben megoldjuk.

A csupasz (vagy esetlegesen papír borította lemezeket) tegyük egy lavor tiszta vízbe. Fontos, hogy semmilyen oldószert ne használjunk, ugyanis ezzel könnyen a kívánt hatás ellenkezőjét érhetjük el. Tehát a teljesen tiszta vízben hagyjuk a lemezeket ázni legalább fél, de legfeljebb 16 órán keresztül. Ez idő alatt a CD-khez ragadt papír el kell engedje magát.

Ezután egy puha textillel törölgessük le egyesével a lemezekről a rájuk került szennyeződést figyelve arra, hogy ez a törölgetés kizárólag a víz alatt történjen, mivel csak így tudjuk biztosítani, hogy a kosz ne súrlódjon annyira, hogy sértse a CD-k felületét. Miután mindegyiket külön-külön és víz alatt megpucoltuk, tegyük őket ismét 0,5-16 óra időtartamra (egy új lavor) teljesen tiszta vízbe.

Az idő elteltével az előző lépésben megismert víz alatti, óvatos tisztítást kell elkövetni, majd öblítés után egy nedvszívó rongyra helyezni őket (a címkével felfele) szárítás végett. A szárításra hagyjunk 30-90 percet és figyeljünk arra, hogy közvetlen napfény semmiképp ne érje a lemezeket. Az idő elteltével a lemezeket megfordíthatjuk további 30-90 percnyi szárítás kedvéért.

Záró lépésként használjunk valamilyen mikroszálas anyagot a törölgetéshez. Fontos, hogy ne használjunk hagyományos textilt vagy az autómosásnál használt mikroszálas rongyot, mivel ezek még óvatos törlés mellett is túl durvának számítanak. Olyan anyagra kell gondolni, mint amivel szemüvegeket szoktak tisztítani.

Az ezzel a folyamattal megtisztított lemezek nagy valószínűséggel ismét olvashatóvá válnak, azonban természetesen érdemes róluk az adatokat mihamarabb biztonságos helyre menteni – mégiscsak egy árvízen vannak túl.

AJÁNLOTT LINKEK:

További képek és részletek – angolul (Instructables)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik