Tech

Online háború indulhat

Mára már megteremtődtek az internet, mint sajátos hadszíntér katonai célú kihasználásának lehetőségei.

Az informatikai hálózatok biztonságáról rendezett budapesti konferencia szakértői rámutattak arra, hogy a digitális bűnözés egy-két évtizede elsősorban az adatlopás, a szellemi tulajdon elleni bűncselekményekre korlátozódott, míg manapság a számítógépes hálózatok zavartalan működése már nemzetbiztonsági kérdéssé vált. Ezt bizonyították az Észtországot és Grúziát ért 2007-es, illetve 2008-as számítógépes támadások is.

Mivel az államhatárokat nem ismerő kihívásról van szó, elengedhetetlen a széles körű nemzetközi együttműködés – az előadók szerint azonban nemcsak az államok, hanem az olyan szervezetek között is, mint a NATO és az EU.

A magyar EU-elnökség háttéranyaga szerint a modern társadalmak nagyon sok tekintetben függnek a számítógépektől és a számítógépes rendszerektől: a közlekedés, a távközlés, a közművek vagy a közigazgatás működése elképzelhetetlen a megfelelő informatikai háttér nélkül. A polgári vagy katonai célú informatikai rendszerek zavartalan működése, a bennük tárolt adatok biztonsága nemzetbiztonsági jelentőségű kérdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik