Tech

Az új frekvenciarendelettel új technológiák érkeznek

A Vodafone olyan mini bázisállomásokat kezd forgalmazni, amelyek nehezen elérhető helyiségekben is lehetővé teszik a telefonálást és a netezést.

Korábban ilyen eszközt azért nem kínált egyetlen szolgáltató sem, mert a régi rendelet szerint nem a használt sávok alapján fizették a díjakat az államnak, hanem bázisállomásonként. Egy ilyen mini bázisállomás havi díja 20 ezer forint körüli összeg lett volna, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette piaci bevezetését.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság új rendelete sávos rendszerű, fix díjakat vezetett be, amelyek olyan területeken is érdekeltté teszik a szolgáltatókat beruházásokban, ahol eddig nem tették, mert minden egyes felépített új bázisállomás növelte az általuk fizetett díjakat. Most azonban egyes új fejlesztések után 4 évig akár 50 százalékos díjkedvezményt is kaphatnak.

A cég mini bázisának segítségével 3G/HSDPA hálózatot lehet létrehozni minden olyan helyen, ahol eddig egyáltalán nem vagy csak gyenge volt a térerő. Az eszköz vezetékes internetkapcsolattal működik, hang- és adathívásra egyformán használható.

Angliában például már mintegy 100 ezer hasonló állomás működik – igaz, az ottani hálózat nincs olyan jó minőségű, mint a három magyar mobilszolgáltatóé, s ezért ott sokkal több a leárnyékolt terület, ahol nincs térerő.

A Vodafone azonban egyelőre csak vállalkozóknak kínálja az eszközt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik