Tech

A Google időgépet épített

Rendben, nem egy repülő Delorean, azonban korlátozott mértékben valóban szabadon mozoghatunk térben és időben.

A Carnegie Mellon Egyetem például – a Google anyagi támogatásával – egy olyan videót hozott létre, amin többszáz fényképből álló mozaikot fényképeztek 15 percenként 26 napon keresztül. Az így egybefűzött alkotás egy növények növekedéséről és életéről szóló gyorsított felvétel, amelyen – hála az alkalmankénti többszáz eredeti képnek – meglepő közelségbe lehet nagyítani.

A Gigapan Time Machine oldalán kifejezetten ilyen típusú, oda-vissza tekerhető és zoomolható felvételekkel találkozhatunk.

A koncepció lényege az, hogy szemben a tudományos kutatással, ami épp arra ösztönzi az embert, hogy egy minél kisebb szegmenst minél részletesebben ragadjon meg, itt olyan alkotásokkal találkozhatunk melyek a nagy képet próbálják bemutatni a maguk teljességében, azonban mindeközben meglepő és fantasztikus módokon figyelhetünk meg minden részletet.

Figyelem, az oldal használatához le kell kapcsolni a legtöbbeknél telepített DivX kiegészítőket. Ha valaki nem tudja magáról, hogy rendelkezik ilyennel, erre majd – ha szükség van rá – maga az oldal is figyelmezteti és segíti az ideiglenes kikapcsolást.

AJÁNLOTT LINKEK:

Gigapan Time Machine – angolul
További részletek – angolul (DailyMail)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik