Tech

50 éves a szilíciumchip

Az utóbbi fél évszázad minden kétséget kizáróan az emberiség leginnovatívabb 50 éve volt és elképzelhetetlen lenne az integrált áramkör nélkül.

A szabadalmat pedig Robert Noyce nevéhez kötik, de a kiműveltek kedvéért nyilván emellett Jack Kilby nevét sem felejthetjük el. Az utóbbi úriember amellett, hogy a zsebszámológép feltalálója, Robert Noyce előtt fél évvel ugyancsak létrehozott egy integrált áramkört, azonban az ő verziója egy germániumostyára épült, ami nem tűnt annyira időtállónak, mint Noyce szilíciumchipje.

Robert Noyce-ról még azt kell tudni, hogy az Intel egyik alapítója (1968) és amellett, hogy 16 szabadalom kötődik a nevéhez, állítólag Steve Jobs mentora.

Munkásságáért 1987-ben kapta meg az Egyesült Államok technológiáért járó nemzeti kitüntetését, és egészen 1990. évi haláláig aktívan formálta az információtechnológiai ipart és közösséget. Az utóbbi 50 év egyre gyorsuló fejlődését tekintve abban biztosak lehetünk, hogy a most eltelt fél évszázadnál már csak a következő lesz izgalmasabb.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Engadget)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik