Tech

6 techtipp a Föld napjára

Mert nyilván annak ellenére senki nem mondana le a kütyüjeiről, hogy a legtöbb nem a legzöldebb - de vannak alternatívák.

Első és legfontosabb természetesen a villamosenergia-felhasználás minimalizálása, amire talán a legjobb megoldás a Belkin Conserve dugója. Mint tudjuk, sok olyan eszköz van, ami annak ellenére szívja (bár minimális mennyiségben, de mégis) az áramot, hogy nincs is bekapcsolva. A Belkin dugóján keresztül árammal ellátott eszközökkel ez nem fordulhat elő, hiszen a beállított idő lejártával teljesen elvágja az ellátást. Mindez 10 dollárért.

A kütyükön túl persze a villanykörték is sok áramot esznek. Ha valakinek van 40 dollárja darabjáért, figyelmébe ajánlanánk a Philips 12,5W-os AmbientLED égőjét, ami cirka 6 évig bírja, ráadásul 80%-kal kevesebb energiával, mint egy átlagos körte.

Harmadikként említést érdemel – ha már spórolunk az árammal – az áram házi termelése: mondjuk egy tablet méretű napelemmel. A Solar Joos hordozható töltő egyórányi napfénnyel kétórányi telefonbeszélgetést biztosít és rádugható telefontól, laptopon át akár az asztali gép is, melyek még azt is meg tudják mutatni, hogy mennyi pénzt spóroltunk a művelettel. Az említett modell mindössze 100 dollár.

Negyedikként, – ha már a napelemeknél tartunk -, ne felejtsük el a Logitech K750-es napelemes billentyűzetét, ami tisztán fénnyel táplálkozik. Ráadásul nem is kell túl fényes és nem is kell, hogy a nap legyen – ráadásul feltöltés után akár sötétszobába is zárkózhatunk vele a benne lévő gombakksinak hála. Itthon – magyar billentyűzettel – sajnos nem kapható, de nemzetközi billentyűzettel megrendelhető (annyi a különbség, hogy nincsenek felfestve az ékezetes betűk) cirka 80 euróért.

Ötödikként egy olyan mp3-lejátszóról szólnánk, ami emberi meghajtással működik – az Eco Media Player dinamóját elég egyetlen percig tekerni, hogy utána 45 percen át hallgassuk kedvenc zenéinket. A lustábbak persze feltölthetik USB-n keresztül is, amivel maximálisan 55 órányi energiával látják el. A 4 gigabájtos belső memória nem sok, de egy ennyire zöld megoldásnak még azt is megbocsátjuk, hogy kb 165 dollárért szerezhető be.

Végül, de nem utolsósorban a Föld állítólag legveszélyeztetebb elemét se felejtsük el: a vizet. A Smart Faucet egy csapra szerelhető, külön karral ellátott szelep. Az ötlet az, hogy a víz csak akkor folyik át, ha a kart valami benyomja – ami hosszú távon biztos, hogy sokkal gazdaságosabb, mint az a néhány pluszmásodpercnyi vízhasználat, amíg a csaphoz odanyúlunk, hogy bezárjuk. Mindössze 29 dollár.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik