Tech

Megvan a forgalommal szemben közlekedők ellenszere?

Új technológiával akadályoznák meg, hogy az autósok a forgalommal szemben hajtsanak rá az autópályákra.

Az Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Ipari Kommunikációs Technológiai Intézetének közleménye szerint az alapítvány a közelmúltban történt sorozatos balesetek nyomán prototípusrendszer fejlesztésébe kezdett, amely kizárja, hogy az autós véletlenül az ellenkező irányból hajtson rá az autópályára – szándékosság esetén pedig a szabályosan haladó sofőröket figyelmeztetné.

A rossz irányból történő felhajtást az útburkolatba süllyesztett, az egyik oldalról könnyen benyomódó, míg a másikról akadályt képező mechanikus eszközzel akadályoznák meg. A jó irányból érkező jármű előtt az elem észrevehetetlenül benyomódik, míg a rossz irányból érkező autó esetében olyan, mint egy fekvőrendőr.

Amennyiben valaki ennek ellenére rossz irányból hajt fel az autópályára, a rendszer vörös fénnyel jelezné a szabályosan közlekedő autósoknak a veszélyt. Ha az ilyen villogókat mozgásérzékelőkkel is ellátják, akkor azok bizonyos útszakaszonként elhelyezve a pályán visszaforduló járművekre is felhívhatják a veszélyt.

Az alapítvány munkatársai az előbbiek mellett egy telefonos alkalmazás kidolgozását is megkezdték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik