Tech

Frissíthető chipek

A szoftverekhez hasonló módon frissíthető hardverekkel robbanna be a köztudatba a Tabula nevű vállalkozás.

Bár nem mindenkinek jut eszébe vásárláskor, de ha csak a tudatalattijában is, mindenki tudja, hogy abban a pillanatban, hogy egy hardvert az ember megvásárolt, már kevesebb az értéke – hát ha még vár vele néhány hetet vagy hónapot. A folyamatos innováció és ebből eredően a szó szerint tegnapi eszközök elértéktelenedésére ideális példa az iPhone és az iPhone 4 között eltelt idő és fejlesztés mértéke.

Ennek a pénzpocsékolásnak vetne véget a Tabula nevű cég, amely olyan chipeket hozna létre, melyek egy “egyszerű” frissítéssel (a szoftverekhez hasonló módon) képes lenne magát a frissítésben megadottak alapján újrakonfigurálni.

Az újrakonfigurálható chip ötlete egyébként nem újdonság, azonban a manapság használatban lévő eszközök nagyok és lassúak és sokat fogyasztanak, hiszen az átprogramozhatósághoz hely kell.

A Tabula újítása, hogy chipjei 1,6GHz-cel (vagyis másodpercenként 1,6 milliárdszor) képesek magukat nyolcféleképpen újratervezni – ezzel az adat egy nyolc rétegű 3D chipben “érzi” magát. Plasztikusabban megfogalmazva úgy kell az adat útjait elképzelni, mintha belépnénk egy liftbe, ami nem megy a 8 emeletes házban se fel, se le – ehelyett az ajtók záródása után az adott emeletet “rendezik át”, mintha másik emeletre érkeznénk.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik