Tech

Hatvankilenc versenyző a harmadik elektromobil futamon

A Miskolcon a Föld napja alkalmából rendezett városi ökoautóversenyen a Miskolci Egyetem Gépész Car csapata nyert.

Egyrészről a zsűri díjazta első hellyel, másrészről a közönség szavazatai alapján ők büszkélkedhettek a legdizájnosabb kocsival is.

A már hagyományos miskolci versenyt a Robert Bosch Power Tool Kft. szervezte – a jövőbe tekintő futamon induló gépeket magyar felsőoktatási intézmények hallgatói csapatai tervezték és építették, hajtásukról 6-6 darab lítium-ionos akkumulátor táplálta Bosch kéziszerszám gondoskodott, így a 69 járgányt összesen 480 fúró hozta mozgásba, amelyeket a pisztoly eldördülésekor a startvonalon illesztettek a csapatok versenygépeikbe.

A mérnökhallgatók számára a versenykiírás a meghajtáson kívül tág fejlesztési teret biztosított, ezért a küzdelemben a legkülönfélébb, és olykor rendkívül meglepő konstrukciók, hajtásláncok, futóművek és fékrendszerek mérkőztek egymással. Az ökoversenyautók esetében az önsúly és a pilóta tömege is meghatározó tényező volt.

A miskolci csapaton túl a kecskeméti GAMF karról érkező Racsni EMT lehetett büszke versenygépére, amellyel a gokartos múlttal is bíró Bognár Alex futotta a leggyorsabb köridőt, így övé az idei Elektromobil-verseny legjobb pilótája és leggyorsabb elektromobilja cím.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik