Tech

Feltörték a WordPresst

A népszerű blogmotor tulajdonosai jelentették be, hogy hackereknek számos szerverükbe sikerült bejutniuk.

A WordPress egyik alapítója, Matt Mullenweg elmondása szerint miközben természetesen a feltárt biztonsági réseket próbálják betömni, egyelőre a naplófájlokat vizsgálják annak megállapítása érdekében, hogy pontosan mennyi és mely adatok kerültek veszélybe.

Az nem tűnik valószínűnek, hogy a wordpress.com-on tárolt személyes információk hacker-kézre kerültek volna – az sokkal inkább, hogy a WordPress forráskód egyes részeit sikerült ellopni. Furcsán hathat egy nyílt forráskódú programnál, azonban a blogmotor egyes részei igenis a WordPress (és partnereinek) titkait képezik.

Legutoljára 2009-ben támadták ilyen intenzitással a blogmotort; akkor egy biztonsági résnek köszönhetően hackerek “rejtett” admin fiókokat tudtak létrehozni. S bár jelenleg a támadás módszere és célja is teljesen másnak tűnik, a WordPress arra hívja fel az oldalukon (wordpress.com) blogot működtető felhasználókat, hogy készítsenek mindenről biztonsági mentést és módosítsanak jelszót.

Annak ellenére, hogy a saját szerverről futtatott WordPress alapú oldalakat egyáltalán nem kéne hogy érintse, mi akkor is a rendszeres mentést és jelszó-váltást javasoljuk.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Mashable)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik