Tech

Svéd az első külföldi GLONASS-felhasználó

Az orosz GLONASS műholdas navigációs rendszer külföldi felhasználót szerzett, ami a GPS alternatívájának rangjára emelheti a nemzetközi piacon.
Kapcsolódó cikkek

Oroszország még a hetvenes években kezdte meg a GLONASS műholdas helymeghatározó rendszer fejlesztését és összesen kétmilliárd dollárt költött a projektre. A rendszer teljes üzembeállításához még három műholdat kell pályára állítani.

A Swepos műholdas helymeghatározó szolgáltatásokat nyújtó svéd vállalat szerint a GLONASS a magas északi szélességi fokokon az amerikai rendszernél pontosabb adatokat szolgáltat. Éppen ezért ügyfeleiknek már 90 százaléka használja az orosz rendszert az amerikai GPS rendszerrel kombinálva.

Oroszország arra számít, hogy a GLONASS navigációs rendszer sikere valóságos technológiai forradalmat indít el az országban a rendszerre épülő szolgáltatások kifejlesztésének felfutásával. Erre van is esély, tekintve, hogy az első GLONASS-t használó okostelefon értékesítése ebben a hónapban kezdődött meg és 2012-től 25%-os importvám kerül kivetésre a GLONASS-szal nem kompatibilis készülékekre.

Ezek után nem meglepő, hogy a Nokia, a Motorola és a Qualcomm tárgyalásokat folytat orosz félvezető áramkör gyártó vállalatokkal GLONASS és GPS rendszerrel egyaránt felszerelt mobil készülékek tömeggyártásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik