Tech

Rekorder Wi-Fi Tajvanból

Az optikai kábelek adatátviteli sebességére képes a legújabb tajvani Wi-Fi - 10 HD-film letöltése is csak egy pillanat.

A tajvani mérnökök az okostelefonok és táblapécék egyre növekvő népszerűségéből indultak ki, amikor azt számolták, hogy tíz év múlva talán a gigabites Wi-Fi-hálózatok teljesítménye sem lesz elegendő.

A 2009-ben kezdődött kutatás eredményeként sikerült létrehozni az optikai adatátviteli sebességgel már összevethető 20 gigabit/másodperces adatátviteli technológiát, amelyet RoF (Radio over Fiber) adatátviteli rendszernek neveztek el.

Bár az új technológiával a jelenlegi Wi-Fi-sebesség 200-szorosára képesek, még számtalan technikai problémát kell leküzdeniük. A rendkívüli sebességhez ugyanis magas vivőfrekvenciára van szükség, és ennek nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak.

A mobiltelefonoknál elterjedt 900 megahertzes, a Bluetooth adatkapcsolat 2,4 gigahertzes, illetve az újabb WiMax-technológia 3,5 gigahertzes frekvenciájához képest a RoF 100 gigahertzes sávon működik. Ehhez a kiszolgáló- és a kliensoldalon is különleges adóvevőre van szükség, és ez az a technikai akadály, amely egyelőre nehezíti a technológia piaci bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik