Tech

A 3D nyomtatás a tömeggyártás halála

Ha nyomtatásról beszélünk, még mindig a "tinta a papíron" kombináció jut eszünkbe, annak ellenére, hogy iPad-toktól cipőkig lassan bármi kinyomtatható.

S bár az tény, hogy a 3D nyomtató épphogy emlékeztet csupán a manapság nyomtatás címszó alatt elképzeltekre, az sem kérdéses, hogy szép lassan, de véglegesen megváltoztatja a tömeggyártásról alkotott elképzelésünket. Míg egyelőre a designerek játszóterének és laborokban ücsörgő kutatók fantazmagóriájának tűnik, az olyan eszközök, mint a 3D nyomtatott kocsi egyre több figyelmet és elismerést követelnek a technológiának.

A szakma fejében a 3D nyomtatók a gyártási folyamatban olyan forradalmi változást jelentenek, mint az internet az információtovábbításban, vagy az ipari forradalom az iparban.

Például egy helyi szervíznek – kocsi, bicikli, mindegy – az alkatrészek kérdésében nem kell a beszállítót megvárnia, aki jobb esetben egyenesen a gyártósorról hozza a szükséges dolgokat; elég bekapcsolni a 3D nyomtatót és “kinyomtatni” a szükséges csavarokat.

Jelenleg természetesen megfizethetetlenül drága eszközökről van szó: egy Z Printer 15 és 60 ezer dollár (3 és 12 millió forint) között van és akkor még csak az eszközt vettük meg – azonban, mint minden technológiai újítás, évek kérdése, hogy terjedjen és elérhetőbbé váljon.

A magunk részéről már várjuk a házi verziót, amivel bármikor új hátlapot nyomhatunk összekarcolt telefonjainkhoz.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik