Tech

Einstein lépésszámlálója az öregedést méri

Vagy épp annak a hiányát. Mert mint tudjuk, minden relatív.

Nyilván mindenki tisztában van Einstein relativitáselméletével, aminek semmi köze nincs ahhoz a mondáshoz, hogy minden relatív. Röviden és túlzottan egyszerűen elmagyarázva, illetve kiragadva azt az aspektusát, amelyre most szükségünk lesz, Einstein azt mondta, hogy a mozgó tárgy szemszögéből az idő lassabban telik, mint a mozdulatlanéból. Magyarul a mozgásban lévő dolog az lassabban öregszik, mint a mozdulatlan.

Ezt az elméletet ülteti át a gyakorlatba az Apple AppStore-ból ingyen letölthető Eintsein’s Pedometer, vagyis Einstein lépésszámlálója.

GPS-en keresztül figyeli, hogy mennyit mozgunk (nyilván az iPhone-nal együtt) és az eltelt időt a megtett mozgásunk mennyiségéhez és sebességéhez igazítva számolja ki, hogy mennyi időt spóroltunk, kvázi mennyi idővel vagyunk fiatalabbak, mintha egy helyben ücsörögtünk volna.

Persze Einstein itt inkább a számunkra egyelőre elérhetetlen fénysebesség-közeli sebességekre gondolt, úgyhogy senki ne lepődjön meg, ha az eredménye több év után is csak egy nanosecundum töredéke.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik