Tech

A következő generációs WiFi zavarhatja a GPS-t?

Az Egyesült Államokban várhatóan még az idén elinduló új ultragyors WiFi károsan befolyásolhatja a jelenleg használt GPS-rendszerek működését.

Az amerikai kormány elképelései szerint ez a nagysebességű vezeték nélküli hálózat jelenti majd – egyebek mellett – az olcsó és gyors internet-hozzáférést a vidéken élő amerikaiaknak. A GPS-t tartalmazó berendezések gyártói viszont azért aggódnak, mert a tervezett hálózat frekvenciája túl közel van a jelenleg használt műholdas rendszer frekvenciájához, így az adótornyok közelében akár használhatatlanná is válhatnak az eszközök.

A probléma elsősorban a repülőgépeket, a mentőket és az olyan járműveket érinti, amelyek irányításához elengedhetetlen a műholdas navigáció, ráadásul az amerikai légi irányítás is a világháborús radartechnológiáról mostanában készül áttérni a GPS-alapú irányításra.

A Szövetségi Távközlési hatóság (FCC) és a LightSquare is kitart amellett, hogy az új rendszer semmilyen zavart nem okozhat a műholdas navigációban, az viszont már biztos, hogy a rendszer elindulásáig számos tesztet és hatástanulmányt kell készíteni az új rendszer és a GPS-ek kompatibilitásáról.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (WiFiNews)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik